Condiții – adeverința medicală pentru motivarea absențelor elevilor și avizul epidemiologic pentru preșcolari

Condiții – adeverința medicală pentru motivarea absențelor elevilor și avizul epidemiologic pentru preșcolari

Având în vedere legislația în vigoare și situația epidemiologică, adeverința medicală pentru motivarea absențelor școlare pentru elevi, respectiv avizul epidemiologic pentru preșcolari pentru revenirea la grădiniță după un episod de boală, se vor elibera doar în urma testării COVID-19 realizate într-o unitate medicală, dacă sunt solicitate de părinți mai devreme de 14 zile de la debutul simptomelor. Testul rapid antigen poate fi efectuat și în cabinet, în funcție de disponibilitatea testelor asigurate de DSP București sau achiziționate de cabinet. Testarea în cabinet nu poate fi realizată cu teste aduse de pacient/aparținători. Vă mulțumim pentru înțelegere.

Pentru a reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire, dacă elevul are vârsta peste 12 ani, vă recomandăm vaccinarea împotriva COVID-19. Informații complete despre COVID-19 la adolescenți și vaccinarea adolescenților sunt disponibile în interviul cu prof. dr. Mihai Craiu, medic pediatru, șeful șecției de pediatrie – Spitalul IOMC „Alfred Rusescu” (Tei): https://recorder.ro/copiii-si-valul-al-patrulea-cat-sunt-de-expusi-si-ce-putem-face-toti-ca-scolile-sa-ramana-deschise/

Dacă elevul are vârsta sub 12 ani, vă recomandăm ca toți adulții care petrec timp cu copilul să fie vaccinați împotriva COVID-19 și să respectați, în măsura posibilităților, regulile de siguranță anunțate de autorități.

Cadrul legislativ:

4. Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID19:
Se aplică în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs simptomatologie specifică COVID-19 (febră, tuse, dificultăți respiratorii, diaree, vărsături, mialgii, stare generală modificată) și constă în:
a) anunțarea imediată a părinților/reprezentanților legali și, după caz, a personalului cabinetului medical școlar;
….
g) preșcolarul/elevul/studentul va reveni la unitatea de învățământ doar cu adeverință medicală eliberată de medicul curant/medicul de familie, cu precizarea diagnosticului și care atestă că nu mai prezintă risc epidemiologic.
VII. Alte dispoziții
În cazul în care preșcolarii sau elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării preșcolarilor sau elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către direcția de sănătate publică județeană/a municipiului București, în maximum 24 de ore. Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, precum și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori; revenirea în colectivitate în aceste cazuri se va face după un repaus de 14 zile.

ORDIN nr. 5.196/1.756/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 / EMITENT MINISTERUL EDUCAȚIEI Nr. 5.196 din 3 septembrie 2021, MINISTERUL SĂNĂTĂȚII Nr. 1.756 din 3 septembrie 2021 / Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 848 din 6 septembrie 2021

Sursa: Dr. Raluca Zoitanu – presedinte FNPMF

Close Bitnami banner
Bitnami